Ісаак Кіпніс

Ісаак Кіпніс (1896 – 1974) – письменник, перекладач.

Ісаак (Іцик) Кіпніс народився 12 грудня 1896 р. у містечку Словечно (Волинська губернія, тепер – Овруцький район  Житомирської області) в сім’ї ремісника-кушніра. Отримав традиційну єврейську освіту в хедері, допомагав батькові в гарбарні (майстерні, де вичиняли шкіру). У 12 років почав писати вірші їдишем. 

 У 1920 р. був направлений профспілкою на навчання в Київ. З 1922 р. Ісаак Кіпніс друкувався в багатьох єврейських літературних журналах: «Штром», «Фрайнд», «Халястре», «Ді ройте велт» та ін., а в 1923 р. вийшов його перший поетичний збірник – «Оксн» («Воли»). Після цього Ісаак Кіпніс перейшов на прозу. Уже тоді він складав дитячі казки, кілька видань яких вийшли з ілюстраціями художників київської Культур-Ліги. У наступні роки Ісаак Кіпніс плідно працював як дитячий письменник і перекладач. Під час Другої світової війни перебував в евакуації в Саратові.

 Був членом Спілки письменників УРСР, але його виключили за «єврейський націоналізм». У 1948 р. Ісаака Кіпніса «за активну антирадянську націоналістичну роботу» засудили до 10 років виправно-трудових таборів. Покарання відбував у Спаську (під Карагандою). Був звільнений з ув’язнення в 1955 р. (із забороною жити в Києві). Оселився в Боярці, до Києва перебрався лише на початку 1960-х рр. і прожив там до кінця життя. Помер у 1974 р.

Найвідоміші оригінальні твори Ісаака Кіпніса: збірка поезій «Воли» (1923); повісті «Місяці й дні» (1926), «Моє містечко Словечно» (1962), «З щоденника» (1965); роман «Дім» (1939), прозові «Казки для Лемеле» (1940); «Мініатюри» (1975). Ісаак Кіпніс також переклав їдишем твори багатьох класиків англійської, американської, французької, іспанської та російської літератур. 

******************************************** 

В архіві Ісаака Кіпніса представлено понад 760 одиниць зберігання: рукописи творів, листи (1929–1974 рр.), фотоархів родини Кіпнісів (48 фотографій за період 1930–1974 рр.). 

Рукописи творів Ісаака Кіпніса – цінний матеріал для літературознавців, що вивчають розвиток їдишомовної прози в СРСР і літератури для дітей. Більшість із представлених в архіві рукописів написано їдишем. Окремого дослідження потребує питання, які з цих творів свого часу були опубліковані, а які й досі чекають на зустріч із читачами. 

Повісті: «В дорозі» (їдиш, без дати; рукопис представлено в 3 варіантах), «Місяці і дні» (рос., 1930).

Казка: «Їжачок та дерево» (їдиш, без дати).

Оповідання: «У важкі часи» (їдиш, 1949–1957) , «Юному поколінню» (їдиш, без дати),  «Кошеня, що забуло, як треба просити їсти» (їдиш, без дати),  «Цип, цип, бабуся» (їдиш, без дати),  «Мушка та Ведмідь» (їдиш, без дати), «Гарбуз і кавунище» (їдиш, без дати), «Квіти» (їдиш, без дати), «Що казати, Бог дав» (їдиш, 1963) , «З моїх щоденників» (їдиш, без дати),  «Дім мій – друг мій» (укр., пер. С. Іцкевич, 1946), «Життя не вгасає» (укр., пер. С. Іцкевич, без дати), «Так було» (укр., пер. С. Іцкевич, без дати), «Чотири метелики» (їдиш, англ., без дати).

Листування. Колекція листів нараховує понад 570 одиниць зберігання. 

Особливої уваги дослідників заслуговують 5 листів Ісаака Кіпніса до єврейського письменника, автора історичних романів та оповідань Йосипа Опатошу, який проживав у США. Листи датовано 1929–1947 рр., мова – їдиш. Збереглося близько 500 листів до Ісаака Кіпніса від колег-літераторів, редакторів, видавців, друзів і знайомих.  Серед  кореспондентів – А. Веледницький (літературознавець, жертва сталінських репресій), Д. Жаботинський (актор), А. Вергеліс (письменник, головний редактор журналу «Советіш Геймланд»), Р. Рубіна (письменниця і перекладачка), Х. Табачников (письменник), Є. Любомирський (перекладач) та ін. Ці листи – не лише унікальне джерело інформації про письменника Ісаака Кіпніса, а й про культурне життя єврейської творчої інтелігенції в СРСР у 1950-х  – 1970-х рр.

В архіві представлено понад 70 листів Ісаака Кіпніса зі Спаська, де він перебував в ув’язненні, до родичів, а також до президії ЦК КПРС і генерального прокурора СРСР (1951–1956 рр.). Ці листи можуть зацікавити науковців, які вивчають історію сталінських репресій.