Зоя Лерман

Зоя Лерман (1934–2014) – живописець і графік нон-конформістського, андеграундного напряму. 

Народилася в Києві у 1934 р. Навчалася в Київському художньому інституті. У 1960 р. стала членом Спілки художників УРСР (тепер – Національної спілки художників України). Померла Зоя Лерман у 2014 р. у Києві.

****************************************************************

Зоя Лерман – яскрава представниця другої хвилі авангарду – андеграунду. Разом зі своїм чоловіком Юрієм Луцкевичем, а також з Іваном Марчуком, Юлієм Шейнісом, Євгеном Волобуєвим та іншими київськими художниками вона брала участь у міських, республіканських, всесоюзних і зарубіжних виставках. 

Для творчості Зої Лерман характерні ліризм, поетична образність, пластика ліній, грація форм і колорит, що відображає емоційну атмосферу події, стає головним її елементом. 

Роботи художниці можна побачити в колекціях Національного художнього музею України, Музею сучасного образотворчого мистецтва України, приватних колекціях країн Європи, США, Ізраїлю.

В арт-колекції Центру зберігається 21 оригінальна робота Зої Лерман: «Олена» (1964), картина без назви (1987), інші роботи також не мають назв і не датовані, тому потребують додаткового вивчення мистецтвознавцями.