Архів єврейської музики

Опис фонду

 

Музика, пісні  завжди супроводжували всі найважливіші події в житті євреїв: весілля, народження дитини, похорони. Мелодії виконувалися і під час релігійних свят. 

Найповніше зібрання текстів і нот єврейської народної музики міститься в рукописах Мойсея Берговського. Записані ним мелодії і сьогодні використовуються в постановках спектаклів та пуримшпілів, їх включають у свій репертуар єврейські музичні ансамблі.

Мойсей (Моше Аарон) Береговський (1892–1961) – музикознавець, збирач і дослідник єврейського фольклору України. 

Мойсей Береговський народився 28 грудня 1892 р. у селі Термахівці Київської губернії (нині Іванківського району Київської області) в родині меламеда. У 1905 р. приїхав до Києва, екстерном закінчив гімназію. Навчався в Київській (1916–1920) і Петроградській (1922–1924) консерваторіях. У 1928–1936 рр. завідував кабінетом музичної фольклористики Інституту єврейської пролетарської культури АН УРСР. У 1936–1949 рр. працював науковим співробітником Інституту мови і літератури, завідувачем фольклорного відділу кабінету єврейської культури АН УРСР і кабінету музичної етнографії, з 1947 р. – викладач Київської консерваторії. У 1950 р. був заарештований і в 1951 р. засуджений до 10 років ув’язння в таборах особливого режиму за «групову антирадянську агітацію». Звільнений «через хворобу» у 1955 р., реабілітований у 1956 р. В останні роки життя Мойсей Береговський займався впорядкуванням своїх рукописів для передання в архів. Помер у 1961 р., похований у Києві на Байковому цвинтарі.

Мойсей Береговський був активним збирачем і дослідником єврейського музичного фольклору, автором низки наукових праць про єврейську музичну народну творчість. Свої роботи писав їдишем і російською мовою. Основна його праця – 5-томна «Антологія єврейської народної музики» (за життя автора було видано тільки 1-й том  – «Єврейський музичний фольклор», 1934 р.).  До 1941 р. фонотека Мойсея  Береговського нараховувала до 1200 фоноваликів. У 1944–1045 рр. він записав від уцілілих в’язнів єврейського гетто 70 пісень.

Матеріали з особистого архіву Мойсея Береговського передала до Інституту юдаїки Еда Береговська – дочка вченого. Після смерті батька їй вдалося отримати з архівів КДБ його рукописи. Архівна спадщина Мойсея  Береговського  нараховує понад 50 одиниць зберігання, ці матеріали можуть становити інтерес для мистецтвознавців та культурологів, які вивчають розвиток єврейської народної музики і театру.  

Найбільшу цінність становлять рукописи статей і нотні записи до антології Мойсея Береговського «Єврейський фольклор»: 

  • «Єврейський музичний фольклор. Т.2. Тексти пісень» (стаття, рос., їдиш); 
  • «Єврейський музичний фольклор. Т.2. Ноти» (нотні записи); 
  • нотні зошити «Нотні записи. Розділи 1, 2»; 
  • «Благословіння Іакова. Продаж Йосипа» (стаття, рос., їдиш; нотні записи); 
  • «Мудрість Соломона. Давид та Голіаф. Заклання Ісаака» (стаття, рос., їдиш; нотні записи);  
  • «Ахашверош-шпіль» (стаття, рос., їдиш; нотні записи);  
  • «Пуримшпілі. Єврейські народні музично-театральні вистави» (стаття, рос., їдиш; нотні записи).  

У 2013 р. Центр досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства на основі цих архівних матеріалів видав  комплект з 5  CD (електронних книг), що містять зібрання творів Мойсея  Береговського:  «Єврейський музичний фольклор». Том 1. «Робітничі та революційні пісні. Рекрутські пісні та пісні про війну». Том 2. «Пісні про кохання та сімейно-побутові пісні». Том 3. «Єврейська народна інструментальна музика». Том 4. «Єврейські народні наспіви без слів». Том 5. «Єврейські народно-музичні вистави».

Дослідникам життя і творчості Мойсея Береговського будуть особливо цікаві фотографії із сімейного архіву, а також автобібліографія – складений самим ученим  перелік його праць (кінець 1950-х рр., рукопис, мова – укр.). Науковців, які вивчають історію сталінських репресій, можуть зацікавити ксерокопії документів з архіву СБУ: постанова на арешт і протоколи допитів Мойсея Береговського (серпень – грудень 1950 р.), копія слідчої справи Мойсея Береговського, яка містить витяги з протоколів допитів І. С. Фефера, А. Я. Кагана, Е. Г. Співака, Д. Н. Гофштейна, Х. Б. Лойцкера, М. М. Штутмана, Н. І. Забари (1949 р.), характеристика ректора консерваторії А. Клімова на Мойсея Береговського (1950).