Новини

30
березня

Книжковий портал «Друг Читача» запускає конкурс читацьких рецензій. Deadline  – 1 червня. Деталі

23
лютого

22 лютого 2017 року о 18.30 у книгарні «Є» на вул. Лисенка, 3 (м. Золоті Ворота) відбулася презентація книги діалогів українського громадського діяча Йосифа Зісельса та польської публіцистки Ізабелли Хруслінської “Ти відкриєш мої вуста…”Деталі

26
січня

26 січня 2017 року о 18.00 у приміщенні Магістеріуму з юдаїки (5 корпус НаУКМА, 0 поверх) у рамках Днів Науки відбудеться презентація бібліотеки юдаїки НаУКМА. Деталі

24
січня

24 січня 2017 року у книгарні «Є» відбулася презентація книги відомого дослідника Геннадія Естрайха «Культура мовою їдиш в Україні. Перша половина ХХ століття». Деталі

14
грудня

14 грудня 2016 року у книгарні «Є» відбулася презентація книги швейцарського автора Йоганнеса Шваліни «Мовчання говорить». Деталі

24
листопада

24 листопада 2016 року відбувся Форум «Україна-Ізраїль 2016. 25 років дипломатичних відносин» (Ukraine-Israel Forum 2016. 25 years of Diplomatic Relations. Деталі

14
листопада

14 листопада 2016 року у книгарні «Є» відбулася презентація книги Романа Корогодського «До брами світла». Деталі

30
жовтня

26-27 жовтня 2016 року у Києві відбулася міжнародна наукова конференція «Збереження та популяризація єврейської спадщини України». На заході були присутні дослідники, мистецтвознавці, архівні та музейні працівники з Німеччини, Польщі, Ізраїлю та різних міст України (Києва, Чернівців, Харкова, Івано-Франківська, Львова, Одеси). Деталі

12
жовтня

26-27 жовтня 2016 року у Києві відбудеться міжнародна конференція «Збереження та популяризація єврейської культурної спадщини України!». Оновлена програма заходу тут

7
жовтня

Заходи, присвячені 75-м роковинам трагедії у Бабиному Яру
Цього року виповнюється 75 років з моменту масових розстрілів в урочищі Бабин Яр на території Києва. З цього приводу було проведено серію заходів різного штибу, спрямованих на увічнення пам’яті про жертв трагедії. Деталі

6
жовтня

Дорогі Друзі!
У нас хороша новина: книжка Олі Гнатюк «Відвага і страх» (її польське видання), що здобула Гран-прі на Львівському форумі видавців 2015 року, отримала номінацію в конкурсі Історична книжка року, який проводить Польський Інститут національної пам’яті та польське телебачення. Головних лауреатів визначає жюрі. Передбачено також нагороду читачів (як і призи для читачів – учасників голосування). Деталі

23
вересня

Дискусія «Бабин Яр: пам’ять і забуття» за участі Леоніда Фінберга.

20
вересня

Інтерв’ю Леоніда Фінберга з Романом Скрипіним та Данилою Яневським з Форуму видавців у Львові (55:10-1:34:50).

16
вересня

З 20 вересня по 2 жовтня у музейній залі «Атріум» за адресою бульвар Тараса Шевченка, 12 відбудеться виставка «Місяць уповні» Бориса Єгіазаряна. Деталі

30
серпня

«Що інтелектуальніша книга, то краще вона продається». Інтерв’ю з Леонідом Фінбергом для «Читомо». Деталі

30
серпня

«Права людини — це те, що повинна оберігати кожна нація». Інтерв’ю з Леонідом Фінбергом для Громадського радіо. Деталі

3
серпня
Увага! ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС НА ВИДАВНИЧИЙ ПРОЕКТ У ГАЛУЗІ ГУМАНІТАРИСТИКИ
Видавництво «Дух і літера» і Фундація Колегіум Східної Європи імені Яна Новака-Єжьоранського у Вроцлаві оголошують конкурс на підготовку та реалізацію проектів у галузі гуманітаристики (філософія, соціологія, історія, літературознавство, культурологія, історія мистецтва тощо). Деталі
6
липня
25 – 26 вересня 2016 року в Європейському інституті єврейської освіти «Пайдейя» (Швеція) відбудеться міжнародна конференція «Bayit». Деталі
4
липня
29 червня – 1 липня у Києві відбулась міжнародна академічна конференція, до 100-річчя з дня смерті Шолом-Алейхема. Фоторепортаж.
9
червня
З 29 червня по 1 липня 2016 року проходитиме міжнародна академічна конференція, присвячена 100-й річниці з дня смерті Шолом-Алейхема. Детальніше.
9
червня
Увага! Оголошується КОНКУРС НА ПРОЕКТНЕ РІШЕННЯ ПАМ’ЯТНИХ ЗНАКІВ, ЯКІ БУДУТЬ ВРУЧЕНІ «Людям та інституціям, які зберегли пам’ять про трагедію Бабиного Яру». Деталі.
9
червня
З 26 по 27 жовтня 2016 року пройде міжнародна конференція «Збереження єврейської спадщини». Деталі.
4
травня
УВАГА! Відкривається вакансія: Керівник проекту створення Меморіального музейного Центру («Музей Голокосту буковинських євреїв») в м. Чернівці. Деталі
26
квітня
«ГРИБОЧКИ З-ПІД ЧОРНОБИЛЯ». Анекдоти часів ядерної катастрофи на ЧАЕС, записані з народних вуст Богданом Жолдаком.
25
квітня
25
квітня
Половину книги Януша Корчака «Право на повагу» відтепер можна почитати на нашому сайті.
23
квітня
На сцені «Кафе Європа» Книжкового Арсеналу відбулась презентація книги Надзвичайного і Повноважного Посла Польщі в Україні пана Генрика Літвіна «Шляхта Київщини, Волині та Брацлавщини (1569–1648)».
22
квітня
У залі «Печера» Книжкового Арсеналу відбулась презентація книги «Шалахмонеси».
22
квітня
Ми продовжуємо публікувати тексти наших книг. Сьогодні ми виклали весь текст книги Михайла Міцеля. «Остання глава: Агро-Джойнт в роки Великого терору» (російською мовою).
21
квітня
На сцені «Кафе Європа» Книжкового Арсеналу відбулась презентація книги Єжи Ґєдройця «Автобіографія у чотири руки».
21
квітня
Для Вас ми опублікували половину тексту книги Йоанни Ольчак-Ронікер «Януш Корчак. Сторінками біографії».
21
квітня
У залі «Фарби» Книжкового Арсеналу відбулась презентація книги «Майдан. Свідчення. Київ, 2013-2014».
19
квітня
Публікуємо половину тексту книги Дениса Собоєва «Res Judaica. Евреи и Европа» (російською мовою).
19
квітня
Публікуємо п’ятдесят вибраних афоризмів Єжи Лєца з його книги «Незачесані думки» у перекладі Андрія Павлишина.
18
квітня
17 квітня виповнюється 64 роки українському художнику, режисеру-мультиплікатору Олені Касавіній. Пропонуємо Вам переглянути її мультфільм «Бабусині казки» (Бобе майсес).
18
квітня
17 квітня відомому новелісту і романісту Синтії Озік виповнилось 88 років. Бажаємо їй міцного здоров`я! Публікуємо есей «Кому належить Анна Франк?» з її книги «Метафори і пам’ять».
13
квітня
Книгу Жанни Ковби. «Людяність у безодні пекла. Поведінка місцевого населення Східної Галичини в роки “Остаточного розв’язання єврейського питання”» опубліковано у нас на сайті. Читати.
12
квітня
Ми опублікували текст книги «Поза межами розуміння. Богослови та філософи про Голокост» повністю. Читати.
11
квітня
9 квітня виповнюється 104 роки із дня народження видатного літературознавця, перекладача і публіциста Льва Копєлєва. Пропонуємо Вашій увазі статтю із журналу «Лехаим» присвячену йому.
8
квітня
9 квітня виповнюється 145 років із дня народження видатного скульптора Ісаака Іткінда. У нашому розділі «Розмови про юдаїку» ми опублікували сюжет казахстанського телеканалу «Білім және Мәдениет» присвячений йому.
7
квітня
7 квітня виповнюється 56 років публіцисту Ігорю Гольфману. Пропонуємо Вашій увазі його статтю «В конкурентной борьбе» в журналі «Антиквар»
6
квітня
7 квітня виповнюється 64 роки відомому єврейському письменнику, літературознавцю, історику Геннадію Естрайху. Пропонуємо Вашій увазі його статтю «КИЇВ. МУДРЕЦІ ТА ЛІТЕРАТУРНА МОЛОДЬ» у перекладі Анастасії Гуленко, опубліковану в 20-му числі альманаху «Єгупець»
6
квітня
Сьогодні виповнюється 90 років із дня народження видатного ізраїльського історика Єгуди Бауера. Публікуємо його статтю «Місце Голокосту в сучасній історії» з українського видання книги Джона Рота і Майкла Беренбаума «Поза межами розуміння. Богослови та філософи про Голокост».
2
квітня
Сьогодні виповнюється 81 рік із дня народження видатного єврейського письменника Шимона Редліха. Публікуємо главу 2 «Близькі і далекі сусіди» з його книги «РАЗОМ І НАРІЗНО В БЕРЕЖАНАХ. Поляки, євреї та українці, 1919–1945» у нашій рубриці «Текст з шухляди».
31
березня
Завершується робота з каталогізації політичних плакатів, наявних у нашому архіві. Публікуємо деякі з них.
30
березня
29 червня-1 липня 2016 року відбудеться міжнародна конференція до 100-річчя із дня смерті Шолом-Алейхема. Запрошуємо.
29
березня
Репортаж Марії Бурмаки про текстильні будуарні ляльки художниці Оксани Цюпи за творами Шолом Алейхема про Тев’є молочника.
29
березня
Сьогодні виповнюється 108 років із дня нородження видатного єврейського поета Шике Дріза. У нашій рубриці «Текст з шухляди» публікуємо декілька його віршів у перекладі Валерії Богуславської зі збірника «Скрипковий майстер».
25
березня
До Вашої уваги рецензія Віталія Пономарьова на книгу «Майдан. Свідчення».
18
березня
У День народження видатного письменника та драматурга Фрідріха Горенштейна, пропонуємо вам прочитати його оповідання «Сны Тимура» у нашій рубриці «Текст з Шухляди».
17
березня
До Вашої уваги блог Олександри Уралової у нашому розділі «Розмови про Юдаїку».
15
березня
14
березня
У другій половині 2016 року світ побачить двадцять шостий випуск художньо-публіцистичного альманаху «Єгупець» (упорядник Олександра Уралова). 26 номер альманаху вийде у співпраці із Литовським Інститутом Культури і буде присвячений єврейським письменникам з Литви.
У даному числі будуть представлені переклади творів Аврома Суцкевера, Іцхокаса Мераса, Сари Рейзн, Мойше Кульбака та ін.
11
березня
10.03.2016 у Львові в Українському католицькому університеті презентували книгу «Майдан. Свідчення. Київ, 2013-2014 роки», за редакцією Леоніда Фінберга та Уляни Головач.
10
березня
9 березня 2016 року, у Києві розпочали свою роботу  «Школа перекладів з івриту українською мовою» та «Школа перекладів з їдишу українською мовою», організовані «Центром досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства». Слідкуйте за перебігом навчання!
23
лютого
Відбулася презентація книги «Майдан. Свідчення. Київ, 2013-2014». Видання є спільним проектом Києво-Могилянської Бізнес-Школи та видавництва «Дух і літера», реалізованим за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».
15
лютого
10
лютого
10 лютого о 17.00 в Музеї НаУКМА відбулось обговорення книжки професора НаУКМА, відомої дослідниці Олі Гнатюк «Відвага і страх».
Учасники дискусії:
• В’ячеслав Брюховецький – професор, почесний Президент НаУКМА
• Марта Боянівська – кандидат історичних наук, перекладачка книжки
• Оля Гнатюк – авторка
• Костянтин Сігов – директор видавництва «Дух і Літера», модератор зустрічі
• Тетяна Ярошенко – кандидат історичних наук, віце-президент НаУКМА.
26
січня
Готується до друку збірка свідчень про київський Майдан. Пропонуємо до перегляду рекламне відео від espreso.tv, а також розмова з Леонідом Фінбергом та Ульяною Головач про видання.
19
січня
Вийшов переклад автобіографії Єжи Ґедройця. Для усіх, хто цікавиться як постаттю самого Ґєдройця, так і історією Європи, боротьбою за свободу поляків та їхніх сусідів.