Борис Лєкарь

Борис Лєкарь (1932  – 2010) – художник, архітектор. 

Народився у Харкові в 1932 р. У 1956 р. закінчив архітектурний факультет Харківського інженерно-будівельного інституту. У 1959 р. переїхав до Києва. Спочатку займався архітектурою, потім став художником. Борис Лєкарь працював у галузі живопису (акварель, олія, темпера, змішані матеріали), монументального мистецтва та скульптури. У 1990 р. митець емігрував до Ізраїлю. Помер у 2010 р. в Єрусалимі.

************************************************************

Художник створив сотні робіт, взяв участь у десятках персональних і колективних виставок, включно з експозиціями у найпрестижніших залах Ізраїлю та інших країн. У вітальні в себе вдома (поселення Ґіло, Ізраїль) Борис організував близько 50 виставок робіт ізраїльських, українських і російських художників. В останні роки Борис Лєкарь працював з галереєю «Аґріпас 12».

Картини митця зберігаються в багатьох приватних колекціях у різних країнах: Ізраїлі, Україні, США, Франції, Японії,  а також у Музеї Ізраїлю.

В арт-колекції Центру  представлено картину Бориса Лєкаря «Новий рік» (полотно, олія, дата написання невідома).

У 2012 р. у видавництві «Дух і Літера» вийшла книга Селіма Ялкута «Світ Бориса Лєкаря», присвячена творчій біографії митця.